Förbränning?
Det här med förbränning tycker jag är ett luddigt ämne. ALLA tror olika och ingen verkar veta något säkert.
Jag tänkte att jag kunde dela med mig om vad de på MHE-kliniken i Mora tycker. Det är Göran som har skirivt ett häfte som heter "MAT! Kan man äta det?".
I det häftet står det ett gäng med tips på hur man ökar sin förbränning samt lite "tips" på vad man ska göra för att få en riktigt dålig förbränning.
Jag har lite svårt att tro på allt som står där, men det finns ju någon sanning i att det finns smala människor som äter massor och knappt rör på sig och att det finns de som är tjocka med knappt äter något och rör på sig 24/7. När man har en ätstörning fungerar inte kroppen riktigt som den ska, och inte heller förbränningen. Och tur är väl det! Men tanke på att de är många som har anorexia i många år och ändå inte svälter ihjäl säger ju ganska mycket om vad dålig kosthållning kan göra med förbränningen.
I häftet står det lite utförligare om varje tips för en bra förbränning men jag tänker att jag kan sammanfatta dem lite kort, självklart tolkar jag det han skriver på mitt sätt vilket kanske inte är korrekt... Att läsa dessa tips någon gång varje dag medför att min ångest inte blir lika hög när det gäller mat och att jag känner mig lite tryggare.
Grundregler för en bra förbränning
- Regelbundna vettiga måltider - Frukost, lunch, middag och kvällsmat. Mellanmål när man behöver extra. Kroppen blir trygg när den vet att den får vettig mat regelbundet. Systemet törs hålla igång och det finns ingen anledning för kroppen att lagra fett. Att hoppa över lunchen för att "spara" kalorier medör att kroppen måste lagra fett för att det blir för lång tid i mellan måltiderna, så kallat jojo-bantning.
- Balanserad kost - Lagom fördelning av fett, protein och kolhydrater medför att det inte blir några snabba växlingar i blosockret (vilket kan leda till att man lagrar fett). Viktigt att äta lagom med fett, utan fett (eller för lite fett) drar kroppen ner på fettförbränningen.
- Lagom mängd i måltiden - "Det är som en öppen spis, försöker man få eld på brasan med ett vedträ är det svårt. Behövs vanligen tre till fyra vedträn för att det ska brinna bra." När man äter för lite, är det svält, det bryter ner muskler vilket är dåligt då muskler kräver mycket energi. Äter man alldeles för mycket kan man gå upp i vikt, men det krävs ganska mycket för mycket för att det ska bli "för mycket". Äter man lite för lite hela tiden är det som att försöka elda med ett vedträ, detta kan också leda till viktuppgång.
- Kräks inte upp maten - Det leder ofta till viktuppgång (kanske inte först, men efter ett tag) då man sabborterar förbränningen och får vätskerubbningar och därmed blir svullen. De föesta bulimiker blir normalviktiga eller mulliga trots att de fått upp allt de ätit.
- Används inte laxermedel - Det fungerar först i tjocktarmen och näringsupptaget sker tidigast i tunntarmen. Missbruk leder till vötskerubbningar (och därmed svullnad) samt en förstörd tarmfunktion.

Kommentarer
TicTacToe
Ja, det är tråkigt att höra att du också upplever det så men samtidigt kan det också kännas som en tröst att man inte är ensam.
Vad intressant att få läsa om MHE-kliniken. Har hört mycket bra om den och jag hoppas att du blir frisk och kan börja leva på riktigt :)
Svar:
motfrihet.blogg.se
Trackback